Cymbal
Cymbal eller bäcken är ett slaginstrument. En cymbal är en konvex metallplatta som bl a ingår i trumset. Oftast slår man på den med trumstockar (trumpinnar) eller så kallade stålvispar. Cymbaler kan också användas två och två då de slås mot varandra för att skapa ljud (se bilden). Den typen av användning förekommer i klassisk musik och är väldigt vanligt förekommande i marschmusik. Då kallas de oftare parcymbaler, bäckar eller piatti a due.
Innehåll
1 Typer av cymbaler
1.1 Crash
1.2 Splash
1.3 Ride
1.4 Hi-hat
1.5 China
2 Se även
3 Externa länkar
Typer av cymbaler |
Crash |
En crashcymbal används mycket inom modern popmusik. Det finns många olika crashcymbaler; stora, små, tunna, tjocka med mera. Det vanligaste användningsområdet inom popmusik är att markera första taktslaget i en ny del av låten (vers, refräng etcetera). Crashcymbaler har ofta ett ganska tungt ljud, och ofta används två med olika stämning för att antingen ha ett fylligare ljud när båda anslå samtidigt, eller markering när de anslå i följd (till exempel en av dem på sista takten i en fras och den andra på den första takten i nästa fras).
Splash |
Splashcymbalen är en liten cymbal (oftast 10" eller 12" stor) som ofta låter ljust, men inte alltid. Splashcymbalen används ofta som effekter i musik, ofta på andra ställen än crashcymbaler, men även i andra sammanhang beroende på hur trummisen/slagverkaren vill ha det.
Ride |
Ridecymbalen sitter ofta långt till höger i trumset och brukar ofta vara kring 20" stor. Den har ett "plingande" ljud. Den används främst för att slå sextondelar, åttondelar eller fjärdedelar på precis som hi-haten. Som namnet antyder används den ofta för "riding", det vill säga konstant användande, speciellt inom jazz där den ofta används för shuffle och swing, men inte nödvändigtvis då den kan användas för mycket, mycket mer avancerade mönster.
En speciell typ av ridecymbal är en sisselcymbal som används mycket inom jazzmusik, men även inom popmusik. Den är preparerad med nitar ute i cymbalens ytterkant vilket tar bort en del av attacken samt förlänger utklingningstiden det ger dessutom upphov till ett "sisslande" eller tunt väsande ljud.
Hi-hat |
Hi-hat (High Hat) har två cymbaler horisontellt placerade ovanför varandra. Med en pedal kan cymbalerna slås ihop, men hi-haten spelas framförallt med trumstock eller stålvisp. Hi-haten är ett mycket vanligt slagverksinstrument i moderna trumset. Genom att slå 1-å-2-å-3-å-4-å (åttondelar) med Hi-Haten och sedan spela med bastrumman på 1:an och 3:an och virveltrumman på 2:an och 4:an så har man ett av grundkompen som finns i trumspelandet, ofta är detta det första komp man lär sig när man spelar trummor.
China |
Chinacymbalen används ofta till starka accenter men även annat. Den har en lite böjlig form och man brukar ofta ha den upp och ner för att inte förstöra sina trumstockar. Är oftast i storlek 18".
Se även |
- Slagverk
- Kastanjett
- Lista över musikinstrument
Externa länkar |
Cymbalguide Information om cymbaler på svenska.
.mw-parser-output table.navbox{border:#aaa 1px solid;width:100%;margin:auto;clear:both;font-size:88%;text-align:center;padding:1px}.mw-parser-output table.navbox+table.navbox{margin-top:-1px}.mw-parser-output .navbox-title,.mw-parser-output .navbox-abovebelow,.mw-parser-output table.navbox th{text-align:center;padding-left:1em;padding-right:1em}.mw-parser-output .navbox-thlinkcolor .navbox-title a{color:inherit}.mw-parser-output .nowraplinks a,.mw-parser-output .nowraplinks .selflink{white-space:nowrap}.mw-parser-output .navbox-group{white-space:nowrap;text-align:right;font-weight:bold;padding-left:1em;padding-right:1em}.mw-parser-output .navbox,.mw-parser-output .navbox-subgroup{background:#fdfdfd}.mw-parser-output .navbox-list{border-color:#fdfdfd}.mw-parser-output .navbox-title,.mw-parser-output table.navbox th{background:#b0c4de}.mw-parser-output .navbox-abovebelow,.mw-parser-output .navbox-group,.mw-parser-output .navbox-subgroup .navbox-title{background:#d0e0f5}.mw-parser-output .navbox-subgroup .navbox-group,.mw-parser-output .navbox-subgroup .navbox-abovebelow{background:#deeafa}.mw-parser-output .navbox-even{background:#f7f7f7}.mw-parser-output .navbox-odd{background:transparent}
|
|
|