Makron (bakverk)





Uppslagsordet ”Macaron” leder hit. För pastan, se Makaroner.


.mw-parser-output .infobox{border:1px solid #aaa;background-color:#f9f9f9;color:black;margin:.5em 0 .5em 1em;padding:.2em;float:right;clear:right;width:22em;text-align:left;font-size:88%;line-height:1.6em}.mw-parser-output .infobox td,.mw-parser-output .infobox th{vertical-align:top;padding:0 .2em}.mw-parser-output .infobox caption{font-size:larger}.mw-parser-output .infobox.bordered{border-collapse:collapse}.mw-parser-output .infobox.bordered td,.mw-parser-output .infobox.bordered th{border:1px solid #aaa}.mw-parser-output .infobox.bordered .borderless td,.mw-parser-output .infobox.bordered .borderless th{border:0}.mw-parser-output .infobox-showbutton .mw-collapsible-text{color:inherit}.mw-parser-output .infobox.bordered .mergedtoprow td,.mw-parser-output .infobox.bordered .mergedtoprow th{border:0;border-top:1px solid #aaa;border-right:1px solid #aaa}.mw-parser-output .infobox.bordered .mergedrow td,.mw-parser-output .infobox.bordered .mergedrow th{border:0;border-right:1px solid #aaa}.mw-parser-output .infobox.geography{border:1px solid #ccd2d9;text-align:left;border-collapse:collapse;line-height:1.2em;font-size:90%}.mw-parser-output .infobox.geography td,.mw-parser-output .infobox.geography th{border-top:solid 1px #ccd2d9;padding:0.4em 0.6em 0.4em 0.6em}.mw-parser-output .infobox.geography .mergedtoprow td,.mw-parser-output .infobox.geography .mergedtoprow th{border-top:solid 1px #ccd2d9;padding:0.4em 0.6em 0.2em 0.6em}.mw-parser-output .infobox.geography .mergedrow td,.mw-parser-output .infobox.geography .mergedrow th{border:0;padding:0 0.6em 0.2em 0.6em}.mw-parser-output .infobox.geography .mergedbottomrow td,.mw-parser-output .infobox.geography .mergedbottomrow th{border-top:0;border-bottom:solid 1px #ccd2d9;padding:0 0.6em 0.4em 0.6em}.mw-parser-output .infobox.geography .maptable td,.mw-parser-output .infobox.geography .maptable th{border:0;padding:0}



















Makron
Macaron with decoration.jpg
En makron med dekoration ovanpå

Land Frankrike
Stad Paris
År 1800-talet
Huvudinnehåll
Äggvita, mald mandel, florsocker

En makron, franska: macaron [makaˈʁɔ̃], är ett bakverk gjort på äggvitor, mald mandel, florsocker och socker. De är biskviformade (runda kupolformade med platt botten) kakor som är några centimeter i diameter, med ett relativt fast ytterhölje och beroende på variant ett knaprigt luftigt eller ett mjukt segt innandöme. Den marängliknande konsistensen kommer sig av ingredienserna, som delvis är desamma som i maräng (äggvita och socker). Luftigheten beror på äggvitan och det förekommer inget mjöl eller jäsmedel i makronerna. Kakorna är oftast ihoplagda två och två med en söt smaksatt smörkräm emellan. Smörkrämen, och även de själva marängerna, smaksätts med många olika smaker, beroende på tillverkare, säsong, region och så vidare. En vanlig smak är choklad.




Innehåll






  • 1 Historia


  • 2 Variation


  • 3 Makroner i populärkultur


  • 4 Källor


  • 5 Externa länkar





Historia |




Makroner från ett bageri i Paris


I Frankrike kallas de dubbla fyllda makronerna för macaron vilket är samma namn som de enkla traditionella mandelbiskvierna som de har sitt ursprung från. Dessa traditionella macarons har en lång historia i Frankrike, och är lokala specialiteter i flera områden. Även detta namn på de traditionella kakorna har under 1800-talet spridit sig mellan länderna i Europa. I Tyskland finns till exempel Makrone och i engelsktalande länder finns macaroon, som är mer solida och gjorda antingen av kokos eller mandelmassa.


Makronerna har fått uppmärksamhet och internationell spridning tack vare ett antal pariskonditorier; ett ledande namn är det stora konditoriet Ladurée, som i slutet av 1900-talet tog hjälp av konditorn Pierre Hermé och experimenterade fram makroner med nya färger och smaker.[källa behövs] Ladurée har sålt makroner sedan 1930-talet och de hävdar på sin hemsida att de var först med att lägga ihop mandelbiskvierna till makroner.



Variation |





Kokostopp kallas coconut macaroon på engelska och Kokosmakron på tyska.




Luxemburgerli


I Japan är det vanligt att man byter ut den malda mandeln mot mald jordnöt och smaksätter med wagashismaker. Det kallas då makoron.
Den schweiziska konditorifirman Sprüngli tillverkar Luxemburgerli som liknar makronen, men är mindre och luftigare.



Makroner i populärkultur |


Pastellfärgade makroner från Ladurée hade en framträdande roll i filmen Marie Antoinette från 2006 av Sofia Coppola.



Källor |


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Macaron, 6 maj 2009.



  • ”MAKRON”. Svenska Akademiens ordbok. http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/148/37.html. 


  • ”Macaron, macron eller makron?”. Veckans språkråd. Språkrådet (Institutet för språk och folkminnen). 21 mars 2011. Arkiverad från originalet den 23 oktober 2013. https://web.archive.org/web/20131023212237/http://www.sprakradet.se/10057. Läst 30 juli 2013. 



Externa länkar |




  • Se recept på Makron (bakverk) i Wikibooks kokbok.
    Recept



  • Wiktionary small.svg Wiktionary har ett uppslag om makron.
    Ordbok





Popular posts from this blog

Bressuire

Cabo Verde

Gyllenstierna