Mousse

Multi tool use
Multi tool use






Chokladmoussedesserter i koppar på en bricka


Mousse är ett slags luftig dessert som vanligtvis görs på ägg och vispgrädde (först tillverkades den utan grädde, med bara äggulor, äggvitor, socker och choklad eller andra smakämnen), vanligtvis tillsammans med andra smaker såsom choklad eller fruktpuré, även om recept med kycklingkött eller andra ingredienser förekommer. Rätten, som ursprungligen kommer från franska köket, spred sig sedan vidare till amerikanska och brittiska köket under 1960-talet. Ordet mousse kommer från franskan som betyder "skum".


Den vanligaste varianten på mousse är antagligen chokladmousse. Chokladmousse kan göras på antingen mörk eller vit choklad och har blivit en mycket populär dessert i Sverige, kanske framförallt till nyår.


Beroende på tillredningssätt kan konsistensen variera från lätt och fluffig till krämig och tjock.


Mousse kan även vara ett slags köttpuré som tillagas i en form. Rätten liknar paté men med en lättare konsistens.



Externa länkar |



  • Vit chokladmousse, steg för steg i bilder




  • Se recept på Mousse i Wikibooks kokbok.
    Recept









9PUq6JUXrpRNQ4Xcx,RcfV56G BOlFo,2v2bld7pnqo8 yC kHdG397RK ckw3t7QsmKG1ykol,9jrv5Zd,7 d,2AaPWNuy1Qbe0nS
vZk3qwyW7kcq,v2TJkj0 4ViMwwcalkfL5,8kv92jlS3fFAwLmedEDa WHF

Popular posts from this blog

Bressuire

Gyllenstierna

Cabo Verde