Salutorget
- Den här artikeln handlar om Salutorget i Helsingfors. Torg med det namnet finns också i andra städer.
Salutorget är ett torg i centrala Helsingfors. Torget är det största i staden och mycket populärt bland turister. Salutorget gränsar i norr till Norra Esplanaden och i söder till havet.
På Salutorget förekommer det både normal torgförsäljning och suvenirförsäljning för de många turister som besöker torget. Första veckan i oktober ordnas traditionell Strömmingsmarknad, ett evenemang med anor från 1700-talet. Stora publikevenemang förekommer också emellanåt på Salutorget. Till exempel Finlands guld i VM i ishockey år 1995 firades på Salutorget, Lordis seger i Eurovision Song Contest 2006, samt Finlands VM-guld i ishockey 2011.
Innehåll
1 Historia
2 Sevärdheter och byggnader
3 Externa länkar
4 Källor
Historia |
Ända fram till 1800-talets början var Salutorget en lerig strand med fiskebryggor. Omgivningens fiskare brukade ta i land vid bryggorna och sälja sin fisk till Helsingforsborna. På den tiden användes Stortorget (nuvarande Senatstorget) som huvudsakligt salutorg.
I början på 1800-talet, då Helsingfors centrum byggdes om enligt stadsplanen från år 1812, blev Salutorget stadens handelsplats, medan Stortorget byggdes om till Senatstorget och fick en mera monumental betydelse. Man var tvungen att köra mycket jordmassor till den leriga stranden och det nya torget för att bygga kajplatser som var lämpliga för handel. Tre bassänger byggdes: Slottsbassängen för Sveaborgs trafik, Kolerabassängen för fiskebåtar och Estbassängen för ångfartyg. Skatuddens kanal byggdes samtidigt.
På 1890-talet byggdes en järnväg till Skatuddens hamn över Salutorget och två öppningsbara broar installerades över Kolerbassängens öppning och över Skatuddens kanal. Järnvägen revs på 1980-talet.
Sevärdheter och byggnader |
Kejsarinnans sten, som uppfördes till minne av den ryska kejsarinnan Alexandras besök år 1835 tillsammans med tsar Nikolaj I.- Statyn Havis Amanda, Ville Vallgren, 1906
Gamla Saluhallen, Gustav Nyström, 1889
Helsingfors stadshus, C.L. Engel, 1833
Sveriges ambassad, A.F. Granstedt 1839-42 / Torben Grut, ombyggnad 1922-23
Högsta domstolens palats, F.A. Sjöström, 1883
Presidentens slott, C.L. Engel, 1843
UPMs huvudkontor, Karl Lindahl, 1912
Stora Ensos huvudkontor, Alvar Aalto, 1962
Externa länkar |
Wikimedia Commons har media som rör Salutorget.Bilder & media
Källor |
- Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från finskspråkiga Wikipedia
.mw-parser-output table.navbox{border:#aaa 1px solid;width:100%;margin:auto;clear:both;font-size:88%;text-align:center;padding:1px}.mw-parser-output table.navbox+table.navbox{margin-top:-1px}.mw-parser-output .navbox-title,.mw-parser-output .navbox-abovebelow,.mw-parser-output table.navbox th{text-align:center;padding-left:1em;padding-right:1em}.mw-parser-output .navbox-thlinkcolor .navbox-title a{color:inherit}.mw-parser-output .nowraplinks a,.mw-parser-output .nowraplinks .selflink{white-space:nowrap}.mw-parser-output .navbox-group{white-space:nowrap;text-align:right;font-weight:bold;padding-left:1em;padding-right:1em}.mw-parser-output .navbox,.mw-parser-output .navbox-subgroup{background:#fdfdfd}.mw-parser-output .navbox-list{border-color:#fdfdfd}.mw-parser-output .navbox-title,.mw-parser-output table.navbox th{background:#b0c4de}.mw-parser-output .navbox-abovebelow,.mw-parser-output .navbox-group,.mw-parser-output .navbox-subgroup .navbox-title{background:#d0e0f5}.mw-parser-output .navbox-subgroup .navbox-group,.mw-parser-output .navbox-subgroup .navbox-abovebelow{background:#deeafa}.mw-parser-output .navbox-even{background:#f7f7f7}.mw-parser-output .navbox-odd{background:transparent}
|