Karboxylsyror






Atommodell av karboxylgrupp, "R" ingår inte i gruppen, utan representerar resten av molekylen - ofta en kolkedja.


Karboxylsyror är en stor grupp av organiska föreningar som innehåller en eller flera karboxylgrupper, -COOH. Dessa syrors styrka påverkas till stor del av hur resterande delen av molekylen är uppbyggd. Karboxylsyror är i allmänhet mycket svagare än oorganiska syror som till exempel saltsyra och svavelsyra, och endast ungefär 1 % av syramolekylerna är normalt protolyserade. Salter och anjoner av karboxylsyror kallas karboxylater. Karboxylsyror uppkommer oftast genom kraftig oxidation av en alkohol.


Den enklaste karboxylsyran är myrsyra - HCOOH, en enda väteatom med karboxylgrupp på. Ättikssyra med en kort kolkedja om två kolatomer är den näst enklaste - CH3COOH. Karboxylsyror vars molekyl utöver själva karboxylgruppen består av en kolkedja kallas alifatiska karboxylsyror. Sådana kan precis som alifatiska kolväten vara mättade eller omättade.




Innehåll






  • 1 Mättade karboxylsyror


  • 2 Karboxylsyror i kropp och kost


  • 3 Giftighet och hälsorisker


  • 4 Exempel


  • 5 Källor





Mättade karboxylsyror |




  • Myrsyra - metansyra, en kolatom


  • Ättiksyra - etansyra, två kolatomer


  • Propionsyra - propansyra, tre kol


  • Smörsyra - butansyra, 4 kol


  • Valeriansyra - pentansyra, 5 kol


  • Kapronsyra - hexansyra, 6 kol

  • osv...


Från och med smörsyran, med en kolkedja om tre atomer, brukar de mättade karboxylsyrorna benämnas mättade fettsyror.



Karboxylsyror i kropp och kost |


Karboxylsyror finns i alla levande organismer och fyller där livsviktiga funktioner. Exempel är fettsyror, som ingår i vanligt fett, aminosyror som bygger upp proteiner. Fosfolipider, en nödvändig ingrediens i alla cellmembran, innehåller såväl fettsyror som fosforsyra. Vår mat innehåller med andra ord en stor mängd karboxylsyror, mest i form av fett. I mat kan även finnas t.ex. bensoesyra, det konserveringsmedel som även finns naturligt i lingon, och citronsyra som finns naturligt i citrusfrukter. Bägge säljs och används också som konserveringsmedel.[1]



Giftighet och hälsorisker |


Den största hälsorisken med karboxylsyror utgörs ofta av deras låga pH, själva surheten. Oxalsyra finns i vissa livsmedel och är giftig i viss mån, men förekommer sällan i högre halter. Fettsyran erukasyra kan vara skadlig i större mängder under längre tid. De enklaste karboxylsyrorna, vars molekylvikt är lägst - myrsyra och ättiksyra - är mycket frätande när syran är koncentrerad. Mer ordentligt giftiga karboxylsyror är fenylättiksyra, klorättiksyra och fluorättiksyra.[1]



Exempel |


Tabell över exempel på karboxylsyror, inklusive deras strukturformler och klassifikationer:



























































alifatiska, mättade
monokarboxylsyror
Ättiksyra
Strukturformel för ättiksyra

Smörsyra
(en fettsyra)

Strukturformel för smörsyra

alifatiska, omättade
monokarboxylsyror
Akrylsyra
Strukturformel för akrylsyra

Oljesyra
(en fettsyra)

Strukturformel för oljesyra

alifatiska, mättade
dikarboxylsyror
Oxalsyra
Strukturformel för oxalsyra
Bärnstenssyra
Strukturformel för bärnstenssyra

alifatiska, mättade
trikarboxylsyror
Citronsyra
Strukturformel för citronsyra

alifatiska, omättade
dikarboxylsyror
Fumarsyra
Strukturformel för fumarsyra
Maleinsyra
Strukturformel för maleinsyra

aromatiska
karboxylsyror
Bensoesyra
Strukturformel för bensoesyra
Salicylsyra
Strukturformel för salicylsyra

heterocykliska
karboxylsyror
Niacin
Strukturformel för niacin

Pyrrolidin-2-karboxylsyra
(en aminosyra)

Strukturformel för prolin

alifatiska, omättade,
cykliska monokarboxylsyror

Abietinsyra
(en hartssyra)
Abietinsäure



Källor |



  1. ^ [a b] Bo Birgersson, Olov Sterner, Erik Zimerson: Kemiska hälsorisker. Toxikologi i kemiskt perpektiv kap. "Karlboxylsyror". Liber Hermods, 1983.


.mw-parser-output table.navbox{border:#aaa 1px solid;width:100%;margin:auto;clear:both;font-size:88%;text-align:center;padding:1px}.mw-parser-output table.navbox+table.navbox{margin-top:-1px}.mw-parser-output .navbox-title,.mw-parser-output .navbox-abovebelow,.mw-parser-output table.navbox th{text-align:center;padding-left:1em;padding-right:1em}.mw-parser-output .navbox-thlinkcolor .navbox-title a{color:inherit}.mw-parser-output .nowraplinks a,.mw-parser-output .nowraplinks .selflink{white-space:nowrap}.mw-parser-output .navbox-group{white-space:nowrap;text-align:right;font-weight:bold;padding-left:1em;padding-right:1em}.mw-parser-output .navbox,.mw-parser-output .navbox-subgroup{background:#fdfdfd}.mw-parser-output .navbox-list{border-color:#fdfdfd}.mw-parser-output .navbox-title,.mw-parser-output table.navbox th{background:#b0c4de}.mw-parser-output .navbox-abovebelow,.mw-parser-output .navbox-group,.mw-parser-output .navbox-subgroup .navbox-title{background:#d0e0f5}.mw-parser-output .navbox-subgroup .navbox-group,.mw-parser-output .navbox-subgroup .navbox-abovebelow{background:#deeafa}.mw-parser-output .navbox-even{background:#f7f7f7}.mw-parser-output .navbox-odd{background:transparent}





Popular posts from this blog

Bressuire

Cabo Verde

Gyllenstierna