Pamir





Den här artikeln handlar om ett bergslandskap. För stålbarken, se Pamir (fartyg).





Pik Ismoil Somoni, 7 495 m ö h


Pamir ("Världens tak") är ett 120 000 km² stort bergslandskap i Centralasien beläget mellan Hindukush, Karakorum och Tian Shan. Politiskt sett är Pamir uppdelat mellan Tadzjikistan, Kirgizistan, Kina och Afghanistan. Största delen av bergsområdet ligger i den tadzjikiska provinsen Gorno-Badachsjan. Pamir befolkas främst av tadzjiker och kirgizer.


Området utgörs av högplatåer med mellanliggande bergskedjor och dalar med en medelhöjd på 3 500 till 4 000 meter. De högsta topparna är Kongur Shan (7 719 meter) och Muztag-ata (7 546 meter), båda på kinesiskt område. Cirka 1 200 km² av området är nedisat och glaciären Fedsjenkoglaciären är med sina 77 km världens längsta glaciär utanför polerna. Årsnederbörden i området är 130 mm.



Ekonomi |


Pamir är ett av Centralasiens fattigaste områden och många lever av skötsel av fettsvansfår. I de västra delarna bryts en del kol.



Kommunikationer |


Pamirvägen, världens näst högsta huvudväg, som når 4655 m (mestadels grusväg), är områdets huvudsakliga kommunikationsväg med Kirgizistan och Tadzjikistan. I de sydöstra delarna av Pamir (över gränsen Kina–Pakistan) går en bit av världens högst belägna asfalterade väg, Karakoramvägen (4693 m). Även Sidenvägen korsade många bergspass i Pamir.



Se även |


  • Pamiro-Alaj



Popular posts from this blog

Cabo Verde

Gyllenstierna

Karlovacs län