Finländska krigsbarn
De finländska krigsbarnen (finska: Sotalapset) skickades från Finland till Sverige under andra världskriget. Under vinterkriget 1939-40 och fortsättningskriget 1941–44 reste cirka 70 000 barn från Finland till Sverige.[1] Det var barn från både finska (finskspråkiga) hem och finlandssvenska (svenskspråkiga) hem. Cirka 15 000 återvände inte till Finland och en del av dem adopterades av sin svenska fosterfamilj. Krigsbarn skickades även till Danmark och Norge, dock i betydligt mindre utsträckning.
De finländska krigsbarnens lott har skildrats i ett flertal böcker och även i filmen Den bästa av mödrar (2005) (baserad en bok av Heikki Hietamies). Ett finländskt krigsbarn som kom till Sverige är Toini Gustafsson Rönnlund.
Ett annat finländskt krigsbarn var Timo Kärnekull, grundare till bokförlaget Askild & Kärnekull.
Innehåll
1 Barnförflyttningen till Sverige
2 Se även
3 Referenser
4 Externa länkar
Barnförflyttningen till Sverige |
Redan under vinterkriget 1939 började barn från östra Finland att anlända till Sverige. Snabbt bildades det genom samverkan många olika hjälporganisationer, som Centrala Finlandshjälpen och i Finland Nordiska Hjälpcentralen. Viljan att hjälpa var stor, då Sveriges samhörighet med Finland var djupt rotad efter den långa tid som Finland tillhört Sverige. Det fanns också en betydande svensktalande befolkning i Finland, finlandssvenskar. Många fosterhem öppnades i Sverige liksom ett flertal barnhem. Transporterna från Finland gick företrädesvis med båt. Även tågtransporter via Haparanda var betydande.
Se även |
- Finska krigsbarn på Johannishus slott
- Sverige under andra världskriget
Referenser |
^ ”finska krigsbarn”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/finska-krigsbarn. Läst 24 november 2015.
Externa länkar |
Wikimedia Commons har media som rör Finländska krigsbarn.Bilder & media