Avokado




.mw-parser-output .infobox{border:1px solid #aaa;background-color:#f9f9f9;color:black;margin:.5em 0 .5em 1em;padding:.2em;float:right;clear:right;width:22em;text-align:left;font-size:88%;line-height:1.6em}.mw-parser-output .infobox td,.mw-parser-output .infobox th{vertical-align:top;padding:0 .2em}.mw-parser-output .infobox caption{font-size:larger}.mw-parser-output .infobox.bordered{border-collapse:collapse}.mw-parser-output .infobox.bordered td,.mw-parser-output .infobox.bordered th{border:1px solid #aaa}.mw-parser-output .infobox.bordered .borderless td,.mw-parser-output .infobox.bordered .borderless th{border:0}.mw-parser-output .infobox-showbutton .mw-collapsible-text{color:inherit}.mw-parser-output .infobox.bordered .mergedtoprow td,.mw-parser-output .infobox.bordered .mergedtoprow th{border:0;border-top:1px solid #aaa;border-right:1px solid #aaa}.mw-parser-output .infobox.bordered .mergedrow td,.mw-parser-output .infobox.bordered .mergedrow th{border:0;border-right:1px solid #aaa}.mw-parser-output .infobox.geography{border:1px solid #ccd2d9;text-align:left;border-collapse:collapse;line-height:1.2em;font-size:90%}.mw-parser-output .infobox.geography td,.mw-parser-output .infobox.geography th{border-top:solid 1px #ccd2d9;padding:0.4em 0.6em 0.4em 0.6em}.mw-parser-output .infobox.geography .mergedtoprow td,.mw-parser-output .infobox.geography .mergedtoprow th{border-top:solid 1px #ccd2d9;padding:0.4em 0.6em 0.2em 0.6em}.mw-parser-output .infobox.geography .mergedrow td,.mw-parser-output .infobox.geography .mergedrow th{border:0;padding:0 0.6em 0.2em 0.6em}.mw-parser-output .infobox.geography .mergedbottomrow td,.mw-parser-output .infobox.geography .mergedbottomrow th{border-top:0;border-bottom:solid 1px #ccd2d9;padding:0 0.6em 0.4em 0.6em}.mw-parser-output .infobox.geography .maptable td,.mw-parser-output .infobox.geography .maptable th{border:0;padding:0}















































Avokado
Persea americana fruit.JPG
Systematik
Domän
Eukaryoter
Eukaryota
Rike
Växter
Plantae
Division
Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision
Gömfröväxter
Angiospermae
Underklass Magnoliidae
Ordning
Lagerordningen
Laurales
Familj
Lagerväxter
Lauraceae
Släkte
Avokadosläktet
Smörplanta
Art
Avokado
P. americana
Vetenskapligt namn

§ Persea americana
Auktor
Miller, 1768

Hitta fler artiklar om växter med
Växtportalen

Växtindex




Avokado


Avokado (Persea americana) är en art i familjen lagerväxter, som odlas för sina frukter. Arten växer vilt från Mexiko i norr ner till länderna runt Anderna i söder[1]. Numera odlas arten över hela världen på platser med lämpligt klimat.


Avokado blir ett 20 meter högt städsegrönt träd och har 12–25 centimeter långa blad. Trädet tål inte frost och växer enbart i subtropiska och tropiska klimat.


Frukten är ett knytnävsstort bär med stor kärna.[2] Fruktköttet är mört och gult till ljusgrönt, medan skalet, som ej går att äta, är grönt till mörkgrönt. Kan även vara mer lilaaktigt när frukten är mogen. Ett normalt avokadoträd ger omkring 120 frukter per år.


Ordet avokado kommer ytterst från ahuacatl på aztekernas språk nahuatl. Det betyder ordagrant testikel (syftar på fruktens form)[3] och kom till svenska genom spanskan.




Innehåll






  • 1 Odling


  • 2 Bildgalleri


  • 3 Användning


  • 4 Näringsvärde


  • 5 Synonymer


  • 6 Se även


  • 7 Referenser


  • 8 Externa länkar





Odling |


Avokado odlas framför allt på platser med medelhavsklimat, som Mexiko, Kalifornien, Israel, Sydafrika och Chile.





















































































Världens 10 största producenter av avokado
Nr
Område
Produktion
(ton)
%
1
Mexiko Mexiko

&&&&&&&&01520695.&&&&&01 520 695
30,24 %
2
Dominikanska republiken Dominikanska republiken

&&&&&&&&&0428301.&&&&&0428 301
8,52 %
3
Peru Peru

&&&&&&&&&0349317.&&&&&0349 317
6,95 %
4
Indonesien Indonesien

&&&&&&&&&0307326.&&&&&0307 326
6,11 %
5
Colombia Colombia

&&&&&&&&&0288739.&&&&&0288 739
5,74 %
6
Kenya Kenya

&&&&&&&&&0218692.&&&&&0218 692
4,35 %
7
USA USA

&&&&&&&&&0179124.&&&&&0179 124
3,56 %
8
Rwanda Rwanda

&&&&&&&&&0161519.&&&&&0161 519
3,21 %
9
Chile Chile

&&&&&&&&&0160000.&&&&&0160 000
3,18 %
10
Brasilien Brasilien

&&&&&&&&&0156699.&&&&&0156 699
3,12 %
Övriga länder
&&&&&&&&01258344.&&&&&01 258 344
25,02 %
Total världsproduktion
&&&&&&&&05028756.&&&&&05 028 756
100,00 %
Källa: FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation:s data för år 2014.[4]


Bildgalleri |




Användning |


Avokado äts vanligen rå, ofta i förrätter och sallader. Den serveras ofta i halvor med kärnan avlägsnad. För att kunna konsumeras måste avokadon ha rätt mognadsgrad, då lossnar kärnan och skalet lätt och köttet har lagom mjuk konsistens. En mogen avokado ger efter en aning om man trycker försiktigt vid skaftfästet. Fördjupningen som den borttagna kärnan lämnar efter sig kan fyllas med olika fyllningar. Löjrom, majonnäs eller enklare kaviar är omtyckta ingredienser när avokado i denna form serveras som förrätt. Avokadoköttet kan också skäras i mindre skivor eller bitar och blandas in i grönsaks- eller andra sallader. Avokadopuré kan även användas i söta efterrätter som avokadoglass och avokadomousse. Avokado är huvudingrediensen i den mexikanska dippen guacamole. Löven och kärnan används inom traditionell afrikansk medicin mot smärta, men det finns ingen forskning som bekräftar deras verkan.[5]



Näringsvärde |


Avokadofrukten kan innehålla upp till 30 procent omättat fett,[2] men det vanligaste är att den innehåller cirka 15 procent fett, främst enkelomättat sådant[6]. Den har även ett högt innehåll av kalium, ett essentiellt mineral som är nödvändigt för normal hjärt- och muskelfunktion.



Synonymer |



Laurus persea L.

Persea americana var. drymifolia (Schltdl. & Cham.) Blake

Persea americana var. nubigena (L. Wms.) Kopp

Persea drymifolia Schltdl. & Cham.

Persea gratissima Gaertn.f.

Persea nubigena L. Wms.

Persea persea Cockerell



Se även |


  • Persin


Referenser |




  1. ^ ”Avocado FRUIT AND TREE” (på engelska). Encyclopædia Britannica. https://www.britannica.com/plant/avocado. Läst 7 december 2016. 

  2. ^ [a b] Avokado i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 18 februari 2012.


  3. ^ ”avokado - Uppslagsverk - NE.se” (på sv). www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/avokado. Läst 19 mars 2018. 


  4. ^ ”Crops” (på engelska). FAOSTAT. FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation. 17 maj 2017. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC. Läst 21 november 2017. 


  5. ^ ”Nyttigt med avokado - huskurer och tips - Huskurer från hela världen” (på sv-SE). Huskurer från hela världen. 8 juni 2015. https://huskurer.info/huskurer/avokado-guacamole-harmasker-och-hur-man-ater-dess-karna/. Läst 30 oktober 2017. 


  6. ^ Livsmedelsdatabasen Arkiverad 26 april 2014 hämtat från the Wayback Machine.. Livsmedelsverket. Läst 7 januari 2013.




  • Green, Sven. Nya Vackrare trädgård. Anfang Förlag För Reader's Digest. sid. 323. ISBN 91-7030-206-5 


  • Nationalencyklopedin. Bra Böcker. 1989. sid. 165. ISBN 91-7024-621-1 



Externa länkar |






  • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Avokado.
    Bilder & media



  • Så här väljer du den perfekta avokadon – tricket du inte kommer fatta hur du kunnat leva utan!. Allt om mat.




Popular posts from this blog

Bressuire

Cabo Verde

Gyllenstierna